cv-warmtepompen-groot

Op zoek naar een warmtepomp?

Energiezuinige warmtepompen van o.a. Vaillant vindt u bij Magielsen Warmtetechniek.  Al jarenlang zijn wij een vertrouwde specialist in o.a. de regio Den Haag, Leidschendam, Leidschenveen, Voorburg, Rijswijk en Nootdorp.

Wanneer u kiest voor een warmtepomp, dan kiest u voor een duurzame en verantwoorde oplossing. Wij dragen zorg voor de installatie, service en het onderhoud. Met een warmtepomp via Magielsen Warmtetechniek bent u volledig ontzorgd en u geniet van optimaal comfort. Warmtepompen zijn er in verschillende systemen. De keuze hangt af van uw woonsituatie en behoefte aan rendement. Warmtepompen halen warmte uit onuitputtelijke bronnen als lucht, bodem of grondwater. Wij bieden diverse varianten en oplossingen aan.  Laat u zich daarom goed informeren.

Neem geheel vrijblijvend contact op om de mogelijkheden te bespreken.

Enkele voordelen van een warmtepomp:

  • Hoog rendement
  • Besparing op uw energieverbruik
  • De mogelijkheid om uw woning te verwarmen en koelen
  • Minder CO2-uitstoot
  • Mogelijkheid op subsidie
  • Als erkend installateur voldoen wij aan de gevraagde certificaten en normeringen.

Warmtepompen

Een warmtepomp zorgt op een milieuvriendelijke manier voor verwarming van uw woning en warm water in bijvoorbeeld uw douche en keuken. Het is een duurzaam alternatief. Warmtepompen gebruiken de gratis beschikbare omgevingswarmte om gebouwen met 1, 2 of meerdere huishoudens van warmte te voorzien. Dit is één van de voordeligste, effectiefste en bovendien milieuvriendelijkste manieren om verwarmings- en warmwatercomfort te bieden. Een warmtepomp kan warmte genereren uit de lucht, bodem of het grondwater en maakt daar een bruikbare temperatuur van.

Warmtepompen winnen natuurlijke energie uit de grond, het grondwater of de lucht, waardoor u aanzienlijk kunt besparen op de verwarmingskosten. Ze produceren geen uitstoot en zijn zeer efficiënt, zelfs bij lage omgevingstemperaturen.

Warmtepompen halen tot 75% van de benodigde energie uit de omgeving. Er hoeft slechts 25% te worden toegevoegd in de vorm van elektriciteit, die nodig is om de warmtepomp te laten draaien. Warmtepompen zijn bijzonder geschikt voor gebruik in combinatie met vloerverwarming en lage temperatuur radiatoren. Als gevolg van technische beperkingen neemt het rendement van warmtepompen sterk af bij temperaturen boven 67 °C.

Werking waterpomp

Een warmtepomp werkt volgens het omgekeerde principe van een koelkast. Terwijl een koelkast warmte van binnen naar buiten brengt, neemt een warmtepomp juist warmte uit de omgeving op. Deze warmte uit het grondwater, de grond of de atmosfeer wordt door een koelmiddel geabsorbeerd en na compressie gebruikt voor de warmtevoorziening.

Een warmtepomp is het zuinigst in combinatie met goede isolatie. Wij adviseren u dan ook uw woning eerst goed te isoleren.

Globaal genomen doorloopt de warmtepomp een cyclus van vier stappen: verdamping, compressie, condensatie en expansie.

In de eerste stap haalt de warmtepomp (warmte)energie uit de omgeving, waarna deze warmte als gevolg van het temperatuurverschil door een koelmiddel wordt geabsorbeerd. Vanwege de lage verdampingstemperatuur van het koelmiddel neemt het daarbij de vorm van gas aan.

Als tweede wordt de ontstane damp in een compressor samengeperst. Doordat de druk in de besloten ruimte groter wordt, neemt de wrijving tussen de gasmoleculen toe. Hierdoor ontstaan hoge temperaturen die in het verwarmingscircuit worden gebracht.

In de derde stap geeft het hete gas zijn warmte af aan het verwarmingssysteem, waardoor het koelmiddel weer vloeibaar wordt.

Als vierde en laatste stap wordt de in stap 2. gegenereerde druk met behulp van een expansieventiel weer verlaagd, zodat het koelmiddel opnieuw omgevingswarmte kan opnemen en het proces van voor af aan kan beginnen.

Warmtepompen van bijvoorbeeld Vaillant kunnen in de zomermaanden ook worden gebruikt om het huis te koelen. In het geval van zoutwater/water-systemen wordt via de vloerverwarming warmte aan de leefruimte onttrokken en vervolgens via de collector naar de grond afgevoerd.

Afhankelijk van de vereiste mate van koeling en van het bestaande toevoersysteem, is actieve of passieve koeling het meest geschikt. 

Bekijk de werking van een warmtepomp

Actieve koeling

Door actieve omkering van het verwarmingscircuit kan de warmtepomp in de zomer als koelmodule worden gebruikt. De warmte die uit het verwarmingssysteem wordt opgenomen, wordt dan via de compressor actief afgevoerd naar de warmtebron, bijvoorbeeld de grond. Het onderdeel dat eerder als condensor functioneerde, werkt bij koeling als een verdamper. Hier wordt de kamerwarmte aan het koelmiddel overgedragen. Het nu gasvormige koelmiddel wordt vervolgens naar de condensor geleid en vandaar naar de warmtewisselaar, die de warmte uit het huis aan de grond afgeeft.

Passieve koeling

Als de kamertemperatuur tijdens de zomermaanden hoger is dan de temperatuur van de energiebron, kunnen warmtepompen ook als 'natuurlijke koeling' fungeren. Vanuit technisch oogpunt is deze functie vrij eenvoudig te realiseren. Bij 'natuurlijke koeling' blijft de primaire circuitpomp ingeschakeld, maar wordt de condensor uitgeschakeld. Het medium voor warmteoverdracht, bijvoorbeeld zoutwater, wordt naar de warmtewisselaar getransporteerd. Daar komt het in contact met het verwarmingswater, dat op kamertemperatuur is en dat door de pompen van het verwarmingscircuit daarheen is getransporteerd. De temperaturen van deze twee vloeistoffen worden nu op hetzelfde niveau gebracht. Het gekoelde verwarmingswater circuleert vervolgens door het verwarmingssysteem en neemt de warmte uit de kamers op.

Passief bespaart elektriciteit, actief heeft een hoger rendement

Bij beide methoden, zowel de actieve als de passieve, kan huishoudelijk warm water worden bereid. Passieve koeling is extreem duurzaam en energiebesparend door het lage elektriciteitsgebruik van alleen de circuitpompen. Deze methode levert echter mindere prestaties en heeft een lager rendement. Vooral aan het einde van de zomer heeft de grond gewoonlijk een grote hoeveelheid warmte opgenomen. Als gevolg daarvan nemen de koelprestaties van dit medium voor warmtewisseling af.

Voor sommige warmtepompen is een koelfunctie beschikbaar. Neem voor meer informatie vrijblijvend contact met ons op via 070-3070768.


Lees meer over warmtepompen

Er zijn geen resultaten gevonden.

Top